Sunday, 19 August 2012

Salam Aidilfitri =')

Syahdunya... bangun pagi tadi tengok jam dah pukul 6:30. Lepas tu tepuk dahi, cakap tak sahur lagi. Menyesal gila tak kunci jam. Weyh, aku lupa gila kata hari ni raya! Lepas tu aku turun bawah tengok semua dah siap handsome lawa pakai baju melayu dengan baju kurung. Mujur aku tak tukar jadi beruk sebab terkejut tengok depa makan ketupat. Dalam hati detik tiga patah kata, tak puasa ka? Mujur Ain (cik kemetot adik aku tu) kata hari ni raya.

Tak pa, aku pun naik mandi dan rasmi baju raya merah jambu tu. Okey, aku akhirnya memerah jambukan diri. Tenenenet! Warna paling aku tak suka dalam dunia! Haa, amik hang. Senang cerita.

Ni part paling sedih, syahdu dan nak merembeskan air mata lelaki aku yang julung kali nak keluar. Tak pernah-pernah jadi macam ni.

Aku turun bawah. Semua orang dah siap sedia nak beraya (part mohom ampun atas salah silap). Dengan takbirnya lagi. Wah, syahdu gila. Haha. Aku pun pergi la duduk sebelah along aku. Part beraya mula dengan mak dan abah, lepas tu barulah aku, along dengan Ain ikut. Syahdu tak? Haha. Okey, ni bukan sebab aku nak nangis lagi. Tunggu.

:Part aku dengan along:

Okey, aku dengan along ni macam orang katalah; air dicincang takkan putus, silap haribulan jadi cincau yang sedap tu. Tapi ada time gaduh jugak. Biasa la adik-beradik. Macam biasalah beraya, bertukar ucapan maaf. Tapi yang buat aku terharu tu, tak pernah-pernah dia dukung aku pusing-pusing 720 darjah dengan kelajuan 70 km/j. Terjerit aku mintak maaf. Malu cek. Haha. Okey, nak tunjuk dia punya otot lengan kuat kot? Hmm, along... angah mintak maaf bebanyak jugak! Banyak dosa kat along.. angah tau tu. ='P

Yang ni lagi haru dan syahdu.

:Part aku dengan Ain:

Hmm... rasanya sepanjang aku 16 tahun bernyawa atas dunia ni tak pernah aku kena 'kiss' dengan dia. Relax, adik aku tu. Hmm, mula-mula aku ingat kesan pening-pening semut cari gula tak jumpa sebab kena 'gasing' dengan along tadi. Mana tak nya, dia elok je tunduk salam tangan dengan aku. Tak fasal-fasal peluk aku lepas tu cium pipi aku pulak. Aik budak ni? Haha. Sekali tak sekala nak jadi budak-budak balik. Hmm, syahdu hati aku. Ain, Ain... angah tak pernah kisah pun salah silap Ain tu. Buat angah nak nangis je. Malu angah. Au cak! Haha.

Lepas tu semua naik kereta pergi masjid. Sembahyang raya. Best, dapat duit raya 5 ringgit. Along tengok je sebab dia dah 18... so orang consider dia as 'dah bukan tanggungan mak bapak'. Kesian along. Well, dia dah 18 pun. Dah boleh nikah =DD

Tapi serius bak hang; penat gila bangang sial tahap argh. Tak pernah dalam hidup aku raya harung dua tempat sekali gus. Daripada lepas sembahyang raya sampai lepas Zuhur raya kat Sungai Petani. Lepas tu turun Perlis ada kot sampai Isyak. Dan sekarang; baru sampai. Fuhh, nasib baik ada R&R Gurun. Tapi eh, sesak jugak. Hmm... apa-apa aje.

So, aku nak minta maaf kat hangpa semua kalau aku ada buat salah. Soli mai pilai na soli soli! Aku sayang kat hangpa! 

Last words;

Takabalallah wa minnal minkum 
(kebaikan buatmu dan diriku juga)

Whoa, aku dah tak boleh tulis banyak-banyak, nanti habis lemak yang aku kumpul kat jari-jari aku yang runcing ni. Haha. Bye, assalamualaikum cinta! *canda*




Friday, 17 August 2012

ILYSM Farah Deanna

Buka sengaja nak buat jiwang karat kat blog ni. Faham-faham sendiri bila rindu dah cengkam jantung, usus, perut, hempedu dan segala-gala. Padan muka aku. Tak dak fasal cari fasal. Menyesal gila bangang. Hmm... nak buat apa eh sekarang? Aku nak pujuk balik Farah Deanna. Nak buat bagi sweet habis la konon ni. 

"Farah Deanna..."

Raya dah nak dekat kan? Hari ni Jumaat, esok Sabtu dan lusa dah Ahad a.k.a Aidilfitri. Rumah kita tak jauh pun kan? Lorong belakang tu rumah Farah, depan rumah Adley. Jalan pun sampai. Tak gaduh nak cari alasan. Mai la rumah, terbuka je untuk sesiapa yang bertandang. Please la datang, I'm waiting for you.

"Farah Deanna"

Kenapa semakin menjauh? Dulu kalau nampak terus tegur tak fikir dua kali. Hmm.. tak teringin ke nak jadi macam dulu? At least kalau tak boleh couple, kawan pun jadilah. Macam apalah boleh gaduh fasal T_T. Come on Farah, jom la jadi Seperti Dulu.



"Farah Deanna!"

Mati akal dan idea tau cari jalan nak pujuk Farah. Kekadang penat bila asyik berlagak ego. Barulah tahu yang kalau dua-dua buat hati batu takkan ke mana. Fine, Sorry Seems To Be The Hardest Word.





"Farah Deanna"

Kalau diberi peluang ke dua... confirm Farah akan dengar ayat ni. "Be mine once more!" dengan muka Adley yang tersengih-sengih. Handsome apa? *handsome* Hah, kan dah mengaku? Gurau je jangan marah. Rasanya macam ni kot, Ku Pinang Kau Dengan Bismillah.




"Farah Deanna =D"

Tau tak? Lepas break ni dah jarang nak mampuih berselisih. Pada Adley, Farah ni macam Chipsmore, kejap ade kejap tareee... Haha, larilah Farah. I don't care. Tau tak, kalau Farah lari tu maknanya Farah pun ada feeling lagi. Adley tak nafi, we're the same. Tau kenapa? Sebab Adley pun rasa macam nak lari je kalau terserempak dengan Farah. Walaupun sejauh 1 km. *over*




Pesanan terakhir- ILYSM Farah Deanna. 

p/s: Sorry. This post content is really disgusting to all that have no relate. =) Salam Lebaran 

Wednesday, 15 August 2012

Laju, dah nak Syawal =_="

Sedar tak sedar, bulan posa nak habis dah! Sayu la pulak. Isk.. isk..isk. Hangpa dah beli baju raya? Haha, kita laki senang ja, yang perempuan pulak? Kalau famili aku semua nak yang jubah labuci. Pening nak sara depa ni. Haha.

Tapi tak semua perempuan macam tu kan? Ada je yang boleh sempoikan diri. Ada je yang boleh vogue tak payah keluar duit banyak. Argh, pandai-pandai bajet duit nak beli baju raya tau. Hmm, apa warna baju raya hangpa semua ey? Manalah tau kot-kot ada chemistry kan? ;)

Tahun ni mak aku cakap dia nak masak soto ala-ala Johor. Aku terima ajelah. Selalunya makan soto simple Kedah je dah rezeki mak aku dapat resepi full. Alhamdulillah merasa makanan Johor masa raya ni. Hangpa masak apa? Laksa? Soto jugak? Nasi tomato? Terpulang. Semua orang ada rancangan masing-masing.

Tak sabar rasanya nak raya. Tapi rasa sedih sebab dah nak keluar ramadhan. Takut aku keluar masih jadi Adley Iman yang sama macam sebelum ni. Aku tak nak la jadi manusia celaka. Siapa nak? Hmm.

Renung-renungkan ye perkongsian di bawah ni.


Orang celaka selepas Ramadhan:

Rasulullah saw bersabda "Celaka sungguh orang yang mendengar namaku disebut tetapi tidaj berselawat ke atasku. Celaka sungguh orang yang sempat bersama Ramadhan dan berlalunya bulan itu tetapi dia tidak mendapat keampunan. Celaka sungguh orang yang berkesempatan berbakti kepada kedua-dua orang tuanya, tetapi tidak dimasukkan ke syurga."                                                                

  ~Riwayat Ahmad~



Aku pun tak baik sangat nak seru orang buat baik ni. Aku couple jugak, break jugak, makan jugak, tidur jugak. Kita sama je. Semua boleh jadi baik. Semua boleh jadi jahat. Tapi mestilah nak yang baik kan? Pala hotak aih nak jadi jahat. Tak dak faedah pun. Banyak kejadah lagi ada la.

Jadi lepas ramadhan ni, aku harap aku jadi baik sikit. Jadi Adley Iman yang serius belajar, bersukan dan beribadat. Haha, tinggi punya cita-cita. Tak apa, aku cuba. Ni cabaran hidup! Nak ubah diri 360 darjah mesti kena lepas sudut 90 dulu. Sampai sini je. Salam lebaran kawan!

Chao. Toche toche.